Programlama Dilleri İstihdam Eğilimleri - Türkiye ve Dünya [İnfografik]

Programlama Dilleri İstihdam Eğilimleri - Türkiye ve Dünya 




Merhaba arkadaşlar,son gönderinin üzerinden epey zaman geçti:) Dersler, ödevler, projeler, sınavlar derken bu çalışma için oturup zaman ayıramadık yeterince. Bu nedenle iş biraz uzadı. Neyse ki, bitirdik...

Şimdi, hikaye kısmını fazla uzatmadan asıl konumuza giriş yapalım..

Bu sunum, Türkiye ve Dünyadaki Programlama Dilleri İstihdam Eğilimleri ile ilgili bir çalışma.
Programlama dilleri istihdam eğilimi biraz garip kaçabilir ama aklıma daha uygun bir başlık gelmedi. Kısaca yazılımcılardan işe alınırken tecrübeli olması beklenen diller hangileri, onları inceleyeceğiz. Yazının devamında, bu konudan da, sunuma dair verilerden de açıkça bahsedeceğim. Bundan sonraki sunum ya da sunumlarda da, en popüler programlama dilleri, yazılımcı maaşları ve en çok kazandıran yazılım sektörleri gibi konulara değinmeye çalışacağım. En popüler diller derken... Bu çalışmamızda, sadece iş hayatımızda bizden beklenen dillere değindik ama piyasada yazılımcılar en çok hangi dili tercih ediyor, ona sonra bakacağız.


Şimdi sunumdaki verilere dair açıklamalarımızı yazalım...

İlk önce Türkiye'deki işveren talebine yönelik bir istatistik çıkardık. Bu istatistiği nasıl çıkardınız diyenlere  şöyle açıklayalım: Kariyer.net, Yenibiris.com, Elemanonline.com, Secretcv.com, Hemenisara.com, Kariyerzirvesi.com, Perakendecv.com ve Kref.net iş-ilan sitelerindeki ilanlar Google arama motorunun arama özelliklerinden yararlanılarak ve büyük ilan sitelerindeki bir çok ilanın tek tek incelenerek elde ettiğimiz verileri kullandık. Tek tek incelenen ilanlarda amacımız, hangi dillerin yanında ekstra hangi dil ya da teknolojilerin bilinmesi isteniyor sorusuna cevap bulabilmekti. Mesela, C# ilanlarının bir çoğunda sizden ASP.NET'i de bilmeniz istenmekte. Bu, tabii ki çalıştırılacağınız poziyona ve alacağınız göreve göre değişkenlik gösteriyor. Biz genel olarak, bu ek dil ve teknolojilerden en çok istenen 5-10 tanesini ayrıca açıklayacağız(yazının sonunda).


Türkiye'de istihdam...

Türkiye'deki iş ilanlarına baktığımızda genel olarak Microsoft ürünlerine doğru bir eğilim olduğunu gördük. Bunu ben bizzat üniversitelerde de görüyorum. (Özellikle Java eğitimi almayacağımızı öğrendiğimde moralim alt üst olmuştu.)
Diğer diller ve teknolojileri bir kenara bırakıp, sadece en çok istenen 7 dil arasından C# %27 ile, pazarın yaklaşık 1/3'ine hakim. Onu bir birine yakın oranlarda, %21.3 ile JavaScript; %20.3 ile Java izliyor. Dünya geneline baktığımızda da, ilk 3 yine bu üç dil oluyor ama sıralamaları biraz değişiyor. Mobil yazılımların yükselişiyle, Java'nın, Android işletim sistemlerinde neredeyse tercih edilen tek dil olması onu popüler kılan en büyük etkenlerden. Microsoft'un mobil pazarına girmesiyle, Windows Mobile'larda C# ve C++ ile uygulama yazılabilir olmasıyla, bu iki dil de yükselişlerini sürdürecek gibi duruyor. Objective-C'nin son zamanlarda dünya pazarındaki gereksinimine ilerleyen kısımlarda değineceğiz...

Hazırladığımız tabloda, web sayfaları ve uygulamaları yazmakta kullanılan PHP ise; 4. sırayı %16.6 ile alıyor. Şunu da ekleyelin; şu an, w3techs.com'un araştırmasına göre, sunucu tabanlı programlama dilleri arasında Mart 2013 itibari ile %78.7 'lik koca bir pasta payını elinde tutuyor. İstemci taraflı programlama dillerinde ise websitelerin %92.6'sında Mart 2013 verilerine göre JavaScript kullanılıyor.

Listede 5 ve 6. sıralarda sırasıyla C++ ve C/C++ yer alıyor. Hemen belirtelim, C programlama diline ait verileri bulmak zor olduğundan C/C++ olarak aramalarımızı yaptık. Bu nedenle, verdiğimiz verilerin C programlama dili için pek sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, C++'ın mevcut oranından daha fazla bir oran alabileceğini de söylemek yanlış olmaz. Zira, C/C++ aramaları aynı zamanda C++ için de geçerlidir. Böylece C++ için maksimum %12,9 alabileceğini ama bu oranın C++'ın sıralamasını etkilemeyeceğini belirtelim. C'nin de daha fazla oran alabileceğini söyleyebiliriz ancak, dünya geneli trend'e de bakarak, C'nin C++'dan daha yukarıda olmadığını söyleyebiliriz.

Son olarak listemizde, Objective-C var. Çoğunlukla iPhone uygulamaları yazmada kullanılan Objective-C, genel iş talepleri arasında(miktar olarak-toplam) dünya genelinde de en az talep edilen dil. Ancak, sunumda da göreceğiniz gibi son zamanlarda mobil araçların, tabletlerin yaygınlaşmasıyla, Apple ürünlerinin de mobil piyasadaki ağırlığından dolayı, iş ilanlarında trend mobil uygulama yazılımcılarına kaymakta ve Objective-C ilanları ciddi derecede artmakta. Kullanım alanının kısıtlı olması ilan sayısının az olmasına neden oluyor olabilir ama piyasadaki eğilimin mobil odaklı olması ve Apple'ın pazar ağırlığının sürmesi, Objective-C öğrenmek isteyenlere güzel bir sebep oluyor. Bugün bir iPhone uygulaması yazıp, iStore'a koyduğunuzda kısa sürede yüz binlerce dolar'ın hesabınıza aktığını görmek, şimdilik hayal olabilir ancak; bu yolla zengin olanların sayısının her geçen gün artması, hem bunun imkansız olmadığının da göstergesi hem de bu dile olan talebi açıklamaya verilebilecek güzel bir örnek sayılır...

Sonuç olarak, Türkiye'de  C#(ve C++), Java ve JavaScript dillerinden herhangi birini iyi derecede biliyorsanız (ki iş bu kadarla bitmiyor; bahsedeceğimiz diğer ek dil ve teknolojiler de lazım) iş bulma olasılığınız daha yüksek. Türkiye'de dedik ama bu diller dünyada da ilk 3'te yer alan diller. Bu dilleri genel bir kategorilendirme yaparsak;

Genel programlama(C#,C++)
Mobil programlama(Java-Android, C# ve C++  - Windows Mobile)
Web dizayn ve programlama(JavaScript)

kendinizi dilden ziyade o dilin kullanım alanlarına yönlendirmeniz daha akıllıca olur. Ve unutmayalım ki, sadece* bu dillerden biri ya birilerini bilmek yeterli olmayacaktır. Her alanda bu dillerle birlikte kullanılan dil veya teknolojilere de el atmanız gerekecektir.


Gelelim dünya geneline...

Dünya geneli verilerini elde etmek için tek tek aramalar yapıp, incelememize gerek kalmadı. Bu işi bizim için yapan Indeed.com, SimplyHired.com ve Jobstractor.com sayesinde, işin bu kısmını Türkiye'ye nazaran daha kolay hallettik.

dünya geneli yazılım mühendisi istihdamı

Indeed.com verilerini genel ilan sayılarını baz alarak yaptık. SimplyHired.com 'un verilerini ise son zamanlardaki eğilimin hangi dile doğru olduğunu tespit etmek için kullandık. Jobstractor.com'un verilerini ise, Twitter üzerindeki  hem genel ilan sayısını tespit etmek hem de 2012 yılı içerisindeki eğilimin hangi dile yönelik olduğunu tespit etmek için kullandık.

Bize göre, genel ilan sayılarından ziyade eğilimin hangi alana kaydığı daha önemli. Dil demiyoruz; alan! Sunumda siz de göreceksiniz ki, eğilim mobil piyasaya doğru...

Indeed.com'un 2006-2013 yılları arasındaki genel iş ilanı sayılarını baz alarak hazırladığı grafikte Java, açık ara birinci oluyor. Onu JavaScript ve ardından C# takip ediyor. C++ 4. sırayı alırken, Türkiye istatistiklerine katmadığımız dillerden olan, Visual Basic ve Perl, C++'ı takip ederek 5. ve 6. alıyorlar. PHP, C++'ın gerisinde kalıyor. Dikkat etmenizi istediğim dil ise Ruby! İlerleyen kısımlarda Ruby'den yine bahsedeceğiz. Listenin sonunda ise, Türkiye'deki gibi Objective-C geliyor. Ama dikkat bu sizi yanıltmasın!

SimplyHired.com'un 2011-2012 kıyaslama grafiğine baktığımızda, aslında Objective-C ilanlarının ne kadar arttığını açıkça görebiliyoruz. 2011'e kıyasla %55 artış gösteren Objective-C ilanları, birinciliğe oturuyor.
Ve işte Ruby'ye dikkat derken, bundan bahsediyordum. Jobstractor.com verilerinde de göreceksiniz ki, Ruby son zamanların yükselen programlama dillerinden birisi. Hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Türkiye sayfasına bakabilirler. Ruby ilanları 2011'e kıyasla %22 artış göstererek; %23 artış gösteren PHP ilanlarından sonra en çok artış gözlenen 3. programlama dili oluyor. Ve onları %17 ile JavaScript takip ediyor. Java ve C# ilanları son zamanlarda düşüş göstermesine rağmen bu onları,toplam ilan sayısından dolayı, top 3 dil olmaktan alıkoyamıyor.

Jobstractor.com, 2013 Ocak içerisinde Twitter üzerinden gönderilen iş ilanlarını saymış. Listede, Java yine 1. olurken Java'yı;  Java ve Java(Android) olarak ikiye ayırmışlar. Biz ikisini de bir sayarsak; Java Ocak 2013'te Twitter'da gönderilen iş ilanları arasında 1000'in üzerinde ilanla birinci sırada. Onu çok yakından PHP izliyor. Sırasıyla, Objective-C ve Ruby üst sıralarda görüyoruz.

Jobstractor'e göre, 2012-2013 arasında trend olan ilanlar sırasıyla,  JavaScript, Ruby, Objective-C, Java(Android), C++ ve Python. Son zamanlarda Java'nın daha çok Android uygulama geliştirme için arandığını görebiliyoruz.
Burada bir şey daha gözümüze çarpıyor. Java ilanları zaman zaman sadece Android ilanı olarak yapılıyor ki bu da SimplyHired.com verilerindeki Java'nın düşüşünün pek de o kadar olmadığını gösteriyor diyebiliriz...

Sunumun(infografiğin) hemen altında, bilinmesi(tecrübeli olunması) gereken ek dil,teknoloji ve platformlardan bahsedeceğiz.

Programlama Dilleri İstihdam Eğilimleri - Türkiye ve Dünya İnfografiği

Tecrübe istenen ek dil, teknoloji veya platformlar:

İş sadece bir dili iyi derecede bilmekle bitmiyor maalesef. O dil ile birlikte ek dil ve teknolojilerde de tecrübe sahibi olmalısınız. Tecrübe diyorum çünkü iş bilmekle de bitmiyor :) . Aşağıdaki dillerin yanında, yanlarında verilen dil ve teknolojilerin de bir kısmını biliyorsanız ve en az 2-3 yıllık tecrübeniz varsa; o zaman şansınız yüksek Türkiye'de.

C# için: ASP.NET, ADO.NET, .Net Framework, XML, WCF, JSON, SQL, HTML, CSS, VBScript, JavaScript, VB.BET, AJAX 
C++ için: Java, .Net Framework, ASP.NET, Delphi, C#, MsSQL, Oracle 
Java için: XML, Oracle, SQL/PLSQL, JSP, Servlet, HTML, EJB, SOA, JavaScript, Hibernate, JEE, Spring, JSF, AJAX, Struts
JavaScript için: PHP, HTML, XHTML, CSS, HTML5, CSS3, JSON, XML, AJAX, jQuery 
PHP için: AJAX, JSON, XML, JavaScript, jQuery, HTML, XHTML, CSS, MySQL


Sonraki konu: Dünyada Programlama Dilleri Popülerliği. Bilgisayar/Yazılım Mühendisleri ne kadar kazanıyor? Dünyada Bilişim Teknolojisi Sektörü Demografisi.
Bir sonraki araştırma yazımızda görüşmek üzere...


_________________________________________________________________________________
Gizlilik
Creative Commons Lisansı

Programlama Dilleri İstihdam Eğilimleri by Programlama-TV.blogspot.com is licensed under a
Creative Commons Alıntı-Türetilemez 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler Programlama-TV.blogspot.com adresinde mevcut olabilir.

Sunumun ve içeriğin orijinal haline sadık kalındığı ve Programlama-TV.blogspot.com adresi kaynak olarak gösterildiği sürece, bu içeriğin ve sunumun çoğaltılmasına, paylaşılmasına, ticari amaçlı kullanılmasına izin vardır.